Deze advetorial is gepubliceerd op:
Automotive management magazine

VHC-visual-2019.jpg

Vehicle Health Check detecteert in een oogwenk alle elektronische schade aan een auto. Ook de onzichtbare. Een zegen voor de schadehersteller.

Van afstandssensoren en dodehoekdetectie tot front camera’s en lane assist, in auto’s zitten steeds meer elektronische systemen. De kans op onzichtbare schade neemt toe. Met Vehicle Health Check van Solera is een auto snel uit te lezen. En met één druk op de knop staan de intake & exit scans in het schadedossier. De uitgebreide diagnose en analysetool zorgt voor enorme tijdwinst en zekerheid, want voor iedere schadehersteller geldt: veiligheid voorop.

“Schade of storingen aan elektronische componenten zijn meestal niet met het blote oog waarneembaar”, weet Thomas Hermans, Managing Director Automotive van Solera. “Een oppervlakkige beschadiging aan een bumper kan de werking van een onzichtbare sensor al verstoren. En elektronische systemen zijn soms zo geprogrammeerd, dat ze na een aanrijding automatisch uitschakelen of in een veilige modus komen. Maar ook na een reset of kalibratie wil je als schadehersteller de zekerheid dat alle elektronische systemen weer werken en de auto veilig de weg op kan.”

In drie minuten

Een juiste diagnose tijdens de intake is van groot belang voor de schadeafhandeling. Een schadehersteller moet namelijk aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om het voertuig compleet en veilig te herstellen. Dit kan alleen als hij twee uitleesrapporten overhandigt: één voor en één na de reparatie. Hij kan dan bovendien storingen vastleggen die niet aan de reparatie gerelateerd zijn – en deze eventueel meteen oplossen.

VHC werkt razendsnel. Hermans: “Het wordt nu mogelijk om de auto nog tijdens de intake uit te lezen. Een chassisnummer invoeren is meestal niet nodig, het systeem herkent automatisch het merk en type auto. De output is direct met de klant door te nemen. En bij de aflevering, toon je met een exit scan aan dat de auto weer veilig en vrij van storingen is. Het hele proces duurt maar drie minuten”

Enorme tijdwinst

Vehicle Health Check bestaat uit een complete set: koffer, tablet en een VCI-stekker voor in de OBD-poort van de auto. Die stekker staat via bluetooth in verbinding met de draadloos op te laden tablet. Een speciaal voor de werkplaats ontwikkelde hoes beschermt de tablet tegen stof en biedt steunen en houders. 

VHC onderscheidt zich in snelheid, automatische voertuigidentificatie en de koppeling met backofficesystemen. Hermans: “Met VHC bespaart de schadehersteller soms wel een half uur per dossier vergeleken met de gangbare diagnosesystemen. Handmatig gegevens overzetten, hoeft niet meer. De scans komen automatisch in het voertuigdossier.”

Samen met herstellers 

Gebruiksgemak en tijdwinst waren absolute speerpunten tijdens de ontwikkeling. “We hebben de tool dan ook samen met onze klanten gefinetuned. Sommigen waren tijdens de pilots zo enthousiast dat ze het systeem niet meer wilden teruggegeven”, lacht Hermans.

Interesse in VHC? Een investering vooraf is niet nodig. Alles is inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag: de dagelijkse updates van nieuwe automodellen, modelspecificaties en storingscodes, garantie en reparatie. “We komen de tool in de werkplaats demonstreren en zorgen voor de koppeling met het backofficesysteem. Eigenlijk kun je direct ermee aan de slag. Het systeem is intuïtief te bedienen, het wijst zichzelf.” 

Kijk op Solera.nl/vhc voor meer informatie