Solera komt met een nieuw product: Vehicle Health Check. De uitgebreide diagnose- en analysetool voor het uitlezen van auto’s bespaart de schadehersteller veel tijd. Hoe? Door zich te focussen op het intake en exit uitleesrapporten. De snelheid van Vehicle Health Check maakt het bovendien mogelijk om een voertuig tijdens de intake uit te lezen. De output kan dan gelijk met de klant worden doorgenomen en voorkomt discussie achteraf over eventuele foutcodes.

VHC3-5.jpg

“Dit is ‘m, onze nieuwe Vehicle Health Check.” Robbert Nutbey, product owner van Vehicle Health Check, opent een koffer waarin zich een tablet en een VCI-stekker voor in de OBD-poort van de auto bevindt. De stekker communiceert via een bluetooth-verbinding draadloos met de tablet. “Meerdere schadeherstellers hebben ons nieuwe systeem twee weken getest. Ze waren zo enthousiast dat ze de koffer niet meer wilden teruggeven”, lacht hij.

Van afstandssensoren en dode hoekdetectie tot front camera’s en lane assist, auto’s zitten steeds voller met technische systemen. Die toenemende complexiteit leidt tot meer onzichtbare schade. Van de schadehersteller wordt verwacht dat hij die schade detecteert en vervolgens repareert. Robbert: “Een schadehersteller moet verzekeraars en autobezitters kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om de auto compleet te herstellen. Dit kan alleen als de schadehersteller twee uitleesrapporten kan overhandigen: één voor en één na de reparatie.

Wat onderscheidt de nieuwe Vehicle Health Check van soortgelijke systemen?

“Het grote voordeel voor de hersteller is de koppeling van Vehicle Health Check met de backoffice DW. Vehicle Health Check wordt geïntegreerd in de backoffice. Met één druk op de knop staan de uitleesrapportages in het dossier van de auto. Dus niet meer de rapportage naar jezelf mailen of eerst uitprinten, scannen en digitaal toevoegen. Dat scheelt de schadehersteller minuten per dossier. En voor een schadeherstelbedrijf is tegenwoordig elke minuut winst een businesscase. Daarnaast horen we dat herstellers in toenemende mate de kosten voor het uitlezen van het foutgeheugen kunnen opnemen in de calculatie.”

Kost het uitlezen van de auto met Vehicle Health Check veel tijd?

“Nee, met Vehicle Health Check duurt dat slechts enkele minuten, zo niet minder. Het systeem start bovendien meteen op, daar hoef je dus niet meer op te wachten. Bovendien bespaar je tijd, omdat Vehicle Health Check heel gebruiksvriendelijk en intuïtief in gebruik is. Schadeherstellers die het systeem uitprobeerden, gaven aan dat ze de gebruikershandleiding die we meeleveren niet eens nodig hadden. Een groter compliment kunnen we niet krijgen.”

De bruikbaarheid van uitleessystemen hangt ook af van de actualiteit van de gegevens.

“Klopt. Technische gegevens van auto’s volgen elkaar snel op. Daarom zijn frequente updates zo belangrijk. Er zijn systemen die maar één keer per jaar of per maand geactualiseerd worden. Dat vinden wij veel te weinig. Vehicle Health Check wordt wekelijks geactualiseerd. En waar updates vaak erg duur zijn, is dat nu in de leaseprijs inbegrepen.”

Hoeveel automerken zijn uit te lezen met Vehicle Health Check?

“Het dekkingspercentage is hoog. Met onze nieuwe tool zijn alle modellen van meer dan zestig voertuigmerken uit te lezen.”